7 osób
Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
Masło orzechowe w kuchni
Masło orzechowe kojarzy Wam się z amerykańskimi filmami, na których dzieciaki jedzą kanapki z dżemem i masłem właśnie? Prawdopodobnie jest to dobre skojarzenie i sama w pierwszej chwili myślę właśnie o tym. Zresztą uważam to połączenie za naprawdę dobre. Słony smak masła fajnie przełamuje słodycz dżemu truskawkowego. Jednak masło orzechowe to nie tylko amerykańska dieta nastolatków;)
Ostatnio przekonałam się, że masło orzechowe ma o wiele więcej zastosowań, przede wszystkim jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Wspaniale smakuje z mięsem, tylko trzeba wiedzieć, jak go użyć.
(robinmcnicoll/ https://www.flickr.com/phot...)
Może zacznijmy od czegoś najprostszego. Świetnie smakuje pierś z kurczaka z dipem z masła orzechowego. Kawałki kurczaka niedużej wielkości należy zamarynować w limonce, oliwie, kurkumie, curry, cynamonie i kolendrze. Usmażyć na patelni, żeby się zarumieniły. Sos orzechowy przygotowujemy nastepująco: 6 łyżek masła orzechowego łączymy na małym ogniu w rondelku, z 6 łyżkami mleka kokosowego. Gdy składniki się połączą, dodajemy kilka kropli sosu sojowego i doprawiamy wszystko przyprawami - kolendrą i kuminem oraz kilkoma kroplami soku z limonki lub cytryny. Przygotowanego kurczaka możemy nadziać na drewniane patyczki i zajadać maczając wcześniej w sosie orzechowym.
Jeśli chodzi o masło orzechowe, to o ile kiedyś było ono rzadkością w polskich sklepach, to teraz jest go coraz więcej. Ja natomiast zawsze polecam masło z Marks&Spencer. Mają dwa rodzaje - kremowe i gładkie oraz crunchy, czyli z chrupiącymi kawałkami orzechów. Oba są rewelacyjne i stworzone z wysokiej jakości składników odpowiednich dla wegan.