Jedzmy zdrowo!
3 osoby
Moderatorzy:
    ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

28/07/14 od ruda
W temacie: Dietetyka

Nasiona chia

zdrowotny hit

 
Nasiona chia to ostatni hit zdrowego odżywiania, choć tak naprawdę znane są od wieków, a ich właściwości doceniane były już przez Azteków. Bo właśnie z Ameryki Południowej przywędrowały do nas te niewielkie i wyglądające niezbyt okazale i zachęcająco nasionka.

Aztekowie uważali, że chia odpowiedzialne są za utrzymywanie organizmu na wysokim poziomi kondycji fizycznej, jak i psychicznej. Teraz wiemy, że jest to zasługa zawartych w nich kwasów omega - 3 i 6. Co więcej, w nasionach tych utrzymuje się idealny dla ludzkiego organizmu stosunek tych kwasów: 30% omega-3 i 40% omega-6. Jak widać nie tylko z ryb morskich można pozyskiwać te ważne dla naszego zdrowia substancje. Oprócz tego chia zawiera sporą grupę witamin - B1, B3, E, a także fosfor, wapń, cynk, żelazo, magnez. Są również źródłem białka, stąd powinny znaleźć się w diecie wegetarian czy wegan. Chia dostarczają również spore ilości błonnika, dzięki czemu przez dłuższy czas utrzymuje się w organizmie uczucie sytości. Dlatego też osoby na diecie, a także dbające o układ pokarmowy, powinny mieć te nasiona w domu i stosować je jako dodatek do codziennego jadłospisu.

(HealthGauge, CC BY 2.0, https://www.flickr.com/phot...)
 
Generalnie chia mogą mieć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Można je jeść na sucho w formie zmielonej lub w formie nasion, jako dodatek do wypieków, sałatek, owsianek. Świetnie też sprawdzą się w zdrowych smoothies. Do przygotowania takiego napoju potrzebujemy zamoczyć nasiona chia w wodzie, w proporcji 1 do 9, czyli 1 porcja nasion, 9 porcji wody (np. 1 łyżka nasion, 9 łyżek wody). Tak namoczone chia pozostawiamy na kilka minut. W tym czasie nasiona wchłoną wodę, przez co po skonsumowaniu odpowiednio nawodnią nasz organizm. Chia zachowuje się również podobnie jak siemię lniane - jeśli zostawimy ją w wodzie na ok. 30-40 min, to powstanie nam coś w rodzaju galaretki. Można ją dodawać do przeróżnych potraw, jako uzupełnienie substancji odżywczych.

( ljguitar, CC BY 2.0, https://www.flickr.com/phot...)
 

Czy chia mają jakąś wadę? Niestety tak i jest to ich cena. Kilogram nasion potrafi kosztować ok. 40-50zł. Można je nabyć przez internet (wtedy wychodzi odrobinę taniej, a przy okazji można nabyć mniejsze ich ilości, by przetestować czy nam odpowiadają) lub w sklepach ze zdrową żywnością (zazwyczaj kosztują więcej niż w internecie). Mimo wszystko warto je wprowadzić do naszej diety, w szczególności jeśli nie suplementujemy tranu lub nie jemy kilka razy w tygodniu ryb morskich.

Ostatnio komentowane na stronie:
28/07/2014 ruda

Nasiona chia

zdrowotny hit
1 komentarz z 01/08/2014 od ruda
18/07/2014 ruda

Czy warto jeść bakalie?

3 komentarze, ostatni z 21/07/2014 od Ola
15/07/2014 ruda

Wege czy vegan?

1 komentarz z 15/07/2014 od Ola