KomentatorAutorWydawca AgnesO
Agnieszka Ostrowska
subskrybuj autora
(subskrybuje: 3 osoby)

subskrybuj autora, jeśli chcesz otrzymywać informacje o jego nowych notatkach.

agnieszka.ostrowskaa@gmail.com
Wpisy:
Notatki 282 (+298/-0)
Komentarze 147 (+44/-0)
RSS RSS
Zarejestruj się

02/04/14 publiczna

Artystyczne cukiernictwo

Uwielbiamy słodycze. Poprawiają nastrój i mogą dać nam kilkuminutowy relaks. Kochamy je jeszcze bardziej, gdy ładnie wyglądają. Cukiernictwo artystyczne to prawdziwa sztuka. Czasami aż żal zjeść ślicznie wyglądające ciastko lub pokroić piętrowy tort udekorowany żywymi kwiatami, który ktoś tworzył godzinami. Jednak gdy już nasze oczy dostatecznie się nacieszą, możemy skonsumować tego różowego muffinka mieniącego się srebrnymi perełkami.

Marie-Antoine Carême Marie-Antoine Carême (http://pl.wikipedia.org/wik...)

Za pierwszego wielkego kucharza i twórcę haute cuisine, czyli francuskiej sztuki kulinarnej, uważa się Marie-Antoine Carême. Francuski kucharz żyjący na przełomie XVIII i XIX wieku, tworzył dla cara Aleksandra I i Jerzego IV Hanowerskiego. Urodzony w biednej rodzinie, wzbogacił się i zyskał szacunek dzięki swoim niewzykłym zdolnościom. Jako chłopiec, przygarnięty został do pracy w cukierni, co zaowocowało w późniejszych latach, tworzeniem przez niego wspaniałych tortów, a także wielkich trójwymiarowych konstrukcji z cukru. Carême'owi zawdzięcza się udoskonalenie sufletu oraz przypuszcza się, że był on pierwszym autorem przepisu na eklera - podłużnego ciastka z bitą śmietaną lub kremem. Jego kulinarne twory miały zaskakiwać i zachwycać. Piętrowe torty ozdabiane różnego rodzaju kwiatami, ptakami i wszystkim, co wymyślił, dumnie reprezentowały jego wyroby na witrynie sklepowej.

(Gandydancer/http://en.wikipedia.org/wiki/File:Traditional_cake_with_large_cabbage_roses.JPG)

Współcześnie, jednym z bardzo znanych cukierników-celebrytów, jest Bartolo Buddy Valastro. Wraz ze swoją rodziną, prowadzi amerykański reality-show Cake Boss (w polskiej telewizji na kanale TLC), w którym pokazuje codzienną pracę swojej cukierni Carlo's Bake Shop w stanie New Jersey. Valastro pracuje w przemyśle cukierniczym od 17 roku życia. Tworzy zniewalające torty i ciasta, często w kształcie różnych przedmiotów i w ich rzeczywistym rozmiarze, np. samochodu. Jego torty to prawdziwe dzieła sztuki.

(Katjaskupcakes katja Seaton/http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cheshire_cupcakes.jpg)

(Ruby ran from California/http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Cupcake2.jpg)

Ostatnio bardzo na czasie jest kupowanie babeczek - cupcake'ów na różne okazje. W Warszawie mamy co najmniej kilka cukierni, tworzących małe cuda o różnych kształtach i kolorach. To między innymi Lola's Cupcake. Cukiernia sprzedaje babeczki i torty, które nie tylko wyglądają pięknie, ale też smakują wybornie.

Jest też firma La Vanille, która podobnie jak Lola's, produkuje słodkie babeczki i ciasta na zamówienie.

Tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć takie małe arcydzieło w domu. Do dekorowania ciast świetnie nadaje się kolorowa masa marcepanowa i świecące perełki.

Mówi się o tym we wpisach (lub komentarzach do nich):


Ostatnio komentowane notatki autora:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
25/10/2013 AgnesO

Paryż na fotografiach

4 komentarze, ostatni z 07/03/2016 od pinot