Z widelcem w podróży
7 osób
Moderatorzy:
    Agata Ola

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: tylko niezaufani
RSS RSS
Zarejestruj się

14/06/14 od AgnesO

Guacamole

meksykański afrodyzjak

Mamy czas pikników. Jako że razem ze znajomymi zdarza nam się często piknikować kiedy tylko robi się ciepło, mam wtedy okazję przygotowywać moje ulubione przekąski. Na piknikach najlepiej sprawdzają się oczywiście sałatki i pasty. Ostatnio naszło mnie na delikatne guacamole.

Guacamole znane było już Aztekom. Podobno wierzyli oni, że jest to afrodyzjak. W pewnym momencie, recepturę na ten meksykański dip, próbowali przechwycić Hiszpanie, jednak niezbyt dobre warunki uniemożliwiały hodowlę awokado - głównego składnika guacamole.

Guacamole to właściwie rozdrobionie awokado, plus opcjonalne dodatki. Ja najbardziej lubię połączyć je z sokiem z limonki, pokrojonym w kosteczki pomidorem, solą i pieprzem. Czasami też dodaję odrobinę majonezu, którego w żadnym z oryginalnych przepisów co prawda nie ma, ale pod wpływem majonezu, sos staje się bardziej kremowy. Do guacamole można dodać także cebulę, czosnek i ulubione przyprawy.

(AgnesO)

(AgnesO)

(AgnesO)

Do zrobienia guacamole potrzebuję: jednego awokado, kilka kropel soku z limonki, połówkę pomidora, niecała łyżkę majonezu, sól i pieprz. Przygotowanie zajmuje kilka minut. Awokado rozdrabniam widelcem lub blenduję, dorzucam pokrojonego pomidora, majonez, a na koniec przyprawiam sokiem z limonki, pieprzem i solą. Ze świeżą bagietką jest pysznie.

Mówi się o tym we wpisach (lub komentarzach do nich):