W kuchni z pomysłem
7 osób
Moderatorzy:
    Agata ruda

Ustawienia strony:

Widoczność: wszyscy
Publikować mogą: wszyscy
Moderacja: po publikacji
RSS RSS
Zarejestruj się

30/01/14 od martachowaniec
W temacie: Przekąski

Manty

przepis z restauracji Klukovka

Do notatki Andrzej Szurek dla bywajtu.

Manty Manty (archiwum restauracji Klukovka)

Składniki:

Dla ciasta:
Mąka 500 gr
Woda – pół szklanki (250 ml)
Sół – łyżeczka
Jajko – 1 szt

Dla farszu:
Baranina – 1 kg
Cebula – 0,5 kg
Pieprz mielony
Tłuszcz barani (100g) zwiększa soczystość

Naczynie do przygotowania: mantowarka (tradycyjne) lub parowarka.

Sposób przygotowania:

Farsz: Mięso baraniny przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić na drobną kostkę i posolić. Do wszystkiego dodać tłuszcz, który nada soczystości mantom i wymieszać.

Ciasto: Mąkę, jajko i sól wymieszać w misce. Dodać wody i wymieszać tak, aby ciasto stało się twarde i sformować dużą kulę, a następnie zostawić je pod przykryciem serwetki na 40 minut.

Rozwałkować ciast na duże, bardzo cienkie plastry o grubości ok milimetra. Wyciąć z niego kwadraty na ok. 10 na 10 cm. Farsz doprawić pieprzem.

Na każdy kwadrat położyć łyżkę stołową farszu. Podnieść dwa równoległe brzegi kwadratu i zlepić ich po środku. Dwa pozostałe brzegi również podnieść i końcówki zlepić ich między sobą.

Brzegi i powierzchnię mantowarki i parowarki wymazać delikatnie olejem roślinnym, tak aby manty nie przykleiły się do powierzchni, ale jednocześnie nie pływały w oleju. Do parowarki wstawić wodę i przygotowywać manty od 30 do 40 minut (im większy wyjdą tym dłużej trzeba gotować).Podawać je można ze śmietaną lub z ostrymi sosami typu adżika.

Klukovka
Jana Pawła II 45a lok. 46
00-170 Warszawa

tel. 537 328 842

mail: info@klukovka.pl
  • Manty Manty (zdjęcia restauracji Klukovka)

Mówi się o tym we wpisach (lub komentarzach do nich):


Ostatnio komentowane na stronie:
05/03/2014 AgnesO

Słodki crème brûlée

3 komentarze, ostatni z 02/04/2016 od Mis_Paskownik
04/07/2014 ruda

Sezon na porzeczkę

7 komentarzy, ostatni z 16/07/2015 od pinot